Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15, 2014

Εγωπαθείς ή εκκεντρικοί οι δημιουργοί του "μοντέρνου" Αη Βασίλη;

Διαβάζοντας λίγο για την ιστορία της κατασκευής της μορφής του Αη Βασίλη μέσα στο χρόνο, ήρθα αντιμέτωπος με μια φοβερή ανακάλυψη: Οι σχεδιαστές των βασικότερων μορφών του μοντέρνου Αη Βασίλη ήταν εγωπαθείς και εκκεντρικοί!

Η μορφή του δυτικού Αη Βασίλη όπως την ξέρουμε πια στις μέρες μας, αυτού του εύσωμου άνδρα με το χνουδωτό παλτό, τα άσπρα μαλλιά και μούσι που μοιράζει δώρα και παιχνίδια, αποτυπώθηκε αρχικά από το Γερμανο-Αμερικάνο σκιτσογράφο και πολιτικό γελοιογράφο Thomas Nast, ο οποίος το 1881 σχεδιάζει τη μορφή του Αγίου η οποία, συνοδευόμενη από το ποίημα με τίτλο "A Visit From St. Nicholas" του Clement Clarke Moore, κάνουν θραύση σε ΗΠΑ και Καναδά.

Εικ. «Merry Old Santa Claus», εφημερίδα «Harper's Weekly», 1 Ιανουαρίου 1881.
Η μορφή του Αγίου είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης στο πιο... τροφαντό του.Αργότερα, το 1931 σε μια προσπάθεια της The Coca Cola Company να ταυτίσει το προιόν της με τα Χριστούγεννα, ο Σουηδός εικονογράφος Haddon Sundblom, σχεδιάζει τον Άγιο Βασίλη με τη γνωστή κόκκινη φορεσιά με τα άσπρα γούνινα μανίκια, τη χοντή δερμάτινη ζώνη και τις μαύρες μπότες. Η καμπάνια ήταν τόσο πετυχημένη, που για τα επόμενα 30 χρόνια ο Sundblom σχεδιάζει Coca-Col-ικούς Αγιο-Βασίληδες προκειμένου να εδρεωθεί η μοντέρνα εικόνα του. (Και τα κατάφερε).
Ο Sprite Boy στη διαφήμηση της Coca Cola, είναι ο ίδιος ο Hubbard.Δεν υπάρχουν σχόλια: