Παρασκευή, Νοεμβρίου 19, 2010

Google Power Meter: Έλεγχος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και δράση για εξοικονόμηση ενέργειας

Πρόσφατα, μετά από ανάγκη για έλεγχο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι, μπήκα στη διαδικασία να βρω τρόπο να μετράω την ημερήσια κατανάλωσή μου. Έψαξα λοιπόν στο διαδίκτυο και βρήκα κάποιους intelen που λέν ότι εγκαθιστούν ένα μετρητή στο ρολόι της ΔΕΗ, ο οποίος με επαγωγικό τρόπο μετρά την κατανάλωση σε kWh και με τη χρήση κατάλληλων αξεσουάρ, επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία σε κάποιο portal στο διαδίκτυο, όπου μπορείς να τα δεις από οποιοδήποτε σημείο έχεις πρόσβαση στο internet. 
Παράλληλα με την έρευνα στα ελληνικά, έκανα το ίδιο και στα αγγλικά, και βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον project της Google: Το Google Power Meter. Ναι, καλά διαβάσατε. Η Google σε συνεργασία με κάποιες εταιρείες παροχής ενέργειας, όπως και με κάποιες εταιρείες που κατασκευάζουν τέτοιους μετρητές κατανάλωσης, προχώρησε στη δημιουργία υπηρεσίας με την οποία βοηθά τους καταναλωτές να καταγράφουν την κατανάλωσή τους και να κάνουν καλή χρήση της ενέργειας, με αποτέλεσμα να εξοικινομούνται χρήματα και ενέργεια. Έτσι, και αφού από την ελληνική εταιρεία δεν έλαβα καμία απάντηση σε σχετικό μου αίτημα εγγραφής στην υπηρεσία τους, προχώρησα με το Google Power Meter.
Επισκευθείτε το http://www.google.com/powermeter/about/ για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο εξοπλισμός
Για να μπορέσω να λάβω μέρος στο project, έπρεπε να έχω εγκαταστήσει στο ρολόι μου έναν μετρητή με συγκεκριμένες προδιαγραφές, συμβατό με το google power meter. Έψαξα στο google και στο Amazon και τελικά αγόρασα το ENVI της εταιρίας Current Cost. Το κόστος μαζί με τα αξεσουάρ (bridge device) για τη σύνδεση του μετρητή με το router μου για την αποστολή των δεδομένων στο google power meter, κόστισαν περίπου 105 ευρώ και παραγγέθηκαν από το κατάστημα της amazon στην Αγγλία (amazon.co.uk).
Ο εξοπλισμός ήρθε σε δύο πακέτα (λόγω βάρους και ταχ/κων τελών) από τα οποία, το πρώτο (ήρθε σε 3 εργάσιμες ημέρες) περιείχε το αξεσουάρ (bridge device + 1 καλώδιo RJ45 + 1 μικρό καλώδιο RJ45 σε mini RJ + τροφοδοτικό) και το δεύτερο, (3 μέρες αργότερα) το βασικό πακέτο του ENVI με το μετρητή-μεταδότη, την οθόνη ένδειξης και το τροφοδοτικό του.

Το κουτί με το ENVI Power meter. Από δεξιά πρός τα αριστερά διακρίνουμε την οθόνη, το μετρητή-μεταδότη με το καλώδιο σύνδεσης και το τροφοδοτικό της οθόνης (λευκό κουτί πάνω αριστερά).

Το μέγεθος του μετρητή-μεταδότη σε σχέση μέ ένα iPhone.

Η πίσω όψη του μετρητή-μεταδότη. Το λευκό αυτοκόλλητο χρησιμεύει για να στερεώσουμε το μετρητή-μεταδότη σε κάποια λεία επιφάνεια κοντά στο ρολόι της ΔΕΗ. Το κόκκινο τσιμπιδάκι είναι ο επαγωγικός αισθητήρας ενέργειας, αυτό δηλ. που συνδέουμε στο καλώδιο παροχής της ΔΕΗ και μετράει την καταναλώμενη ενέργεια.  Το διαφανές πλαστικό αυτοκόλλητο (κάτω από το λευκό αυτοκόλλητο) είναι αυτό που πρέπει να τραβήξουμε για να αρχίσει να λειτουργεί ο μετρητής-μεταδότης. 

Η μπροστινή όψη της οθόνης. Διακρίνονται τα τρία κουμπιά που είναι τα χειριστήριά της και η ενδεικτική λυχνία από κάτω. Αριστερά διακρίνουμε το τροφοδοτικό (το συγκεκριμένο δεν κάνει για τις δικές μας πρίζες. Αυτό που πήρα από την Αγγλία έχει συμβατό φις με τα δικά μας)

Η πίσω όψη της οθόνης. Αριστερά είναι η υποδοχή του τροφοδοτικού και δεξιά η υποδοχή του καλωδίου RJ45 που θα συνδέσουμε τη γέφυρα.

To manual του ENVI είναι στα αγγλικά και παρέχει τις πληροφορίες σύνδεσης καθώς και αρκετές πληροφορίες για εξοικονόμιση ενέργειας.

Η σύνδεση
Η σύδεση του εξοπλισμού ήταν πολύ απλή και δεν χρειάστηκε η συμβολή ειδικού. Καταρχάς ξεπακετάρουμε το ENVI, συνδέουμε την οθόνη στο ρεύμα με το τροφοδοτικό της και τραβάμε το πλαστικό αυτοκόλλητο στην πίσω όψη του μετρητή (μαύρο μεγάλο κουτί με καλώδιο) για να αρχίσει η ασύρματη επικοινωνία του μετρητή με την οθόνη. Μόλις ο μετρητής αρχίσει να δουλεύει (ανάβει λυχνία στο μπροστινό μέρος κάθε 6") η οθόνη του ENVI ενώ πριν έδειχνε παύλες - τώρα δείχνει 0 κατανάλωση (αφού δεν έχουμε συνδέσει ακόμα το μετρητή στο ρολόι της ΔΕΗ).
  1. Ο μετρητής συνδέεται στο καλώδιο του ρολογιού της ΔΕΗ που τροφοδοτεί το σπίτι με ρεύμα (δε μπορεί να μην το βρείτε, είναι αυτό που συνήθως φεύγει από πάνω από το ρολόι) με ένα γάντζο σα μανταλάκι που αγκαλιάζει το καλώδιο (χωρίς να το σφίγγει) και τοποθετείται κοντά στο ρολόι (έχει αυτοκόλλητη πλάτη και προσαρμόζεται εύκολα επάνω σε κάποια λεία επιφάνεια). Ο μετρητής δεν έχει τροφοδοτικό αλλά εσωτερική μπαταρία με 7 χρόνια διάρκεια ζωής περίπου. Η εμβέλεια του ραδιο-σήματος που εκπέμπει δεν ξεπερνά τα 30 μέτρα. Τυχόν εμπόδια όπως τοίχοι κλπ, μπορεί να εξασθενήσουν το σήμα. Η ισχύς του σήματος εμφανίζεται στην οθόνη με σχετικό εικονίδιο (κεραία).
  2. Η οθόνη με τις ενδείξεις της μέτρησης λαμβάνει ασύρματα το σήμα του μετρητή κάθε 6 δευτερόλεπτα και τοποθετείται στο εσωτερικό του σπιτιού. Διαθέτει εκτός από την έδειξη της κατανάλωσης ενέργειας, ένδειξη κόστους ενέργειας (ρυθμίζεται ανάλογα με το εκάστοτε τιμολόγιο) ρολόι, θερμόμετρο χώρου και στατιστικά κατανάλωσης με συγκριτικά στοιχεία (Προηγ. μέρα, εβδομάδα, μήνα). Η οθόνη χρειάζεται τροφοδοσία με ρεύμα γι αυτό υπάρχει τροφοδοτικό 3Α για την οθόνη.
    Προσοχή: Αν χρησιμοποιήσετε το ENVI με τη συσκευή bridge device, τότε θα χρησιμοποιήσετε το τροφοδοτικό που θα βρείτε στη συσκευασία του bridge device (5A) το οποίο τροφοδοτεί και τις δύο συσκευές (Bridge+οθόνη ENVI).
  3. Η γέφυρα (bridge device) συνδέεται μεταξύ της οθόνης και του router ενσύρματα, οπότε καλό είναι να έχετε την οθόνη κάπου κοντά στο router σας. Αν έχετε συνδέσει την οθόνη με το δικό της ροφοδοτικό, βγάλτε το. Συνδέστε την οθόνη με τη γέφυρα χρησιμοποιώντας το μικρό καλώδιο. Στη συνέχεια συνδέστε τη γέφυρα σε μια ελεύθερη θύρα του router σας (όπως αυτή που έχετε συνδέσει το PC σας) χρησιμοποιώντας το μεγάλο καλώδιο RJ45. Συνδέστε το τροφοδοτικό της γέφυρας με τη γέφυρα. Αμέσως θα ανάψει η οθόνη και θα λάβετε μετρήσεις από το ρολόι.
  4. Σύνδεση του ENVI με το Google Power Meter. Ανοίγετε το PC σας και πάτε στην ιστοσελίδα my.currentcost.com, όπου θα πρέπει να κάνετε ένα νέο λογαριασμό (username+password) και να δηλώσετε το Serial Number που βρίσκεται στο πίσω μέρος της γέφυρας. Μόλις τελειώσετε τη διαδικασία εγγραφής οδηγείστε στη σελίδα με τις ζωντανές μετρήσεις σας και σας προτείνει η ιστοσελίδα να κάνετε εγγραφή στο Google Power Meter (απαιτείται η ύπαρξη λογαριασμού google. Αν δεν έχετε, φτιάξτε έναν. Είναι απαραίτητος). Μόλις τελειώσετε με τη διαδικασία εγγραφής στην Google Power Meter βλέπετε πια τα δεδομένα σας μέσα από το igoogle, ή το Google Power Meter, ή αν έχετε Smartphone και μέσα από το κινητό σας (εφόσον έχετε Internet ή τη σχετική εφαρμογή).
Η γέφυρα μεταφέρει τα δεδομένα από την οθόνη του ENVI στο router σας και από εκεί στο Google PowerMeter ή στο my.currentcost.com.

Σύνδεση της γέφυρας με την οθόνη του ENVI και το router σας. Το μικρό καλώδιο συνδέει την οθόνη στη γέφυρα και το μεγάλο συνδέει τη γέφυρα με το router. Η γέφυρα τροφοδοτεί την οθόνη με το δικό της τροφοδοτικό 5Α (μη χρησιμοποιήσετε το τροφοδοτικό της οθόνης 3Α. Το τροφοδοτικό της φωτό δεν κάνει για τις δικές μας πρίζες. Αυτό που πήρα από την Αγγλία έχει συμβατό φις με τα δικά μας).
    Στην πράξη
    Current Cost Monitor
    Είναι η web εφαρμογή της Current Cost (εταιρείας του ENVI) που δείχνει ζωντανά τις μετρήσεις του ENVI στο internet. Η εφαρμογή παρουσιάζει την τρέχουσα κατανάλωση ρεύματος σε kWh και τη θερμοκρασία δωματίου που έχετε εγκαταστήσει την οθόνη στο τελευταίο 24άωρο. Η επικαιροποίηση των δεδομένων γίνεται ανά 5-λεπτο και δεν έχει ιστορικά δεδομένα. Τα δεδομένα παρουσιάζονται σε συνδυαστικό γράφημα (kWh/h και βαθμοί C/h) αλλά και με κείμενο δεξιά του γραφήματος. Φέρνοντας το ποντίκι επάνω σε κάποιο σημείο της γραμμής του γραφήματος παρουσιάζονται οι τρέχουσες τιμές του σημείου. Επίσης εμφανίζεται στο γράφημα και η μόνιμη κατανάλωση (Baseline power ή always on) δηλ. η κατανάλωση που γίνεται από συσκευές που είναι μόνιμα συνδεδεμένες και σε λειτουργία στο σπίτι (π.χ. ψυγείο, φορτιστές, συσκευές εν αναμονή λειτουργίας κλπ).
      Google Powermeter - Τρέχουσα μέτρηση (Live).
      Recent Usage screen
      Η web εφαρμογή της Google με την οποία παρουσιάζονται μόνο τα δεδομένα της κατανάλωσης ρεύματος (όχι η θερμοκρασία δωματίου) σε kWh. Η παρούσα οθόνη δείχνει την κατανάλωση 2 ημερών (αριστερά με ανοιχτότερο χρώμα είναι οι ενδείξεις της προηγούμενης ημέρας). Η επικαιροποίηση των δεδομένων γίνεται κάθε 10 λεπτά. Και εδώ υπάρχει η έδειξη της μόνιμης κατανάλωσης (always on) στη βάση του γραφήματος με εντονότερο πράσινο χρώμα.
      Κάτω από το κάθε γράφημα υπάρχουν

      • συγκετρωτικά δεδομένα της ημερίσιας κατανάλωσης σε kWh, 
      • του ετήσιου κόστους βάσει αυτής της κατανάλωσης (πόσο δηλαδή θα μας κόστιζε το ρεύμα αν κάθε μέρα είχαμε αυτή την κατανάλωση) και 
      • της συνολικής ημερίσιας μόνιμης κατανάλωσης η οποία είναι συνάρτηση από τις συσκευές έχουν χρησιμοποιηθεί σε μόνιμη σχεδόν βάση την τρέχουσα ημέρα.
      Το κόστος του ρεύματος ανά kWh καθορίζεται από το χρήστη στις ρυθμίσεις. Με έναν υπολογισμό που έκανα, αυτό ανάγεται σε 0.12 Ευρώ ανά kWh για οικιακό τιμολόγιο Γ1 μονοφασικής παροχής για το έτος 2010.

      Google Powermeter - Ιστορική χρήση
      Historical Usage screen
      Σε αυτή την οθόνη εμφανίζονται στατιστικά για την κατανάλωση ενέργειας σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση στο πάνω μέρος (πράσινες κάθετες μπάρες) καθώς και συγκριτικά αποτελέσματα (προηγ. εβδομάδα/με τρέχουσα εβδομάδα) στο κάτω μέρος (καφέ οριζόντιες μπάρες).
      Το άνω γράφημα είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Αριστερά με αχνό χρώμα είναι οι ημερίσιες καταναλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας και δεξιά της τρέχουσας. Κάτω από το κάθε μέρος του γραφήματος υπάρχουν κουμπιά πλοήγησης με τα οποία μπορούμε να πλοηγηθούμε σε παλιότερες ή νεότερες μετρήσεις καθώς και

      • συγκετρωτικά δεδομένα της εβδομαδιαίας κατανάλωσης σε kWh, 
      • του ετήσιου κόστους βάσει αυτής της κατανάλωσης (πόσο δηλαδή θα μας κόστιζε το ρεύμα αν κάθε εβδομάδα είχαμε αυτή την κατανάλωση) και 
      • της συνολικής εβδομαδιαίας μόνιμης κατανάλωσης η οποία είναι συνάρτηση από τις συσκευές έχουν χρησιμοποιηθεί σε μόνιμη σχεδόν βάση την τρέχουσα εβδομάδα.

      Το κάτω γράφημα αποτελείται από οριζόντιες μπάρες, η κάθε μία χωρισμένη σε 7 ενότητες, όσες και οι ημέρες της εβδομάδας. Στο δεξί άκρο της κάθε μπάρας υπάρχει η συνολική ένδειξη σε kWh  κατανάλωσης. Στην εισαγωγή αυτής της ενότητας υπάρχουν και συγκριτικά σχόλια (Π.χ.: Compared to past usage 81% over expected usage for Nov 22–Nov 28).

      Google Powermeter - Ανέλαβε δράση
      Take action screen
      Αυτό είναι το κομμάτι του project με το οποίο ο χρήστης κάνει πράξη τη συλλογή δεδομένων, βοηθώντας στην καλύτερη διαχείρηση της ενέργειας με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης και κατ' επέκταση όλων των αρνητικών στοιχείων που απορρέουν από την παραγωγή αι χρήση της (έκλυση διοξειδίου του άνθρακα, τρύπα του όζοντος, φαινόμενο θερμοκηπίου κλπ). Σε αυτό το κομάτι ο χρήστης βλέπει την ανάλυση της χρήσης του εγχειρήματος με το μετρητή ενέργειας και καλείται να απαντήσει αρχικά σε δύο ερωτήσεις:

      What type of home is this?
      1. Single Family home
      2. Condo/TownHouse
      3. Apartment
      4. Other
      Approximately how large is this home?
      1. >2000 sqft (μεγαλύτερο από 185.8 τετρ. μέτρα)
      2. 1000-2000 sqft (από 92.2 έως 185.8 τετρ. μέτρα)
      3. <1000 sqft (μικρότερο από 92.9 τετρ. μέτρα)
      Στη συνέχεια, εμφανίζονται οι μέσες τιμές ενέργειας για το συγκεκριμένο σπιτικό π.χ. 497 W Daily average, 73 W Always-on usage, 14 % Always-on daily average καθώς και συγκριτικά στοιχεία με άλλα παρόμοια σπιτικά π.χ.: Your daily average is 41% lower than homes like yours.
      Τέλος, υπάρχει ένα πίνακας ενεργειών. Οι ενέργειες του πίνακα είναι προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης και της καλής χρήσης της ενέργειας (π.χ. Program your thermostat, Unplug chargers and devices, Insulate your water heater, Unplug DVRs and game consoles κλπ.). Ο χρήστης καλείται να μάθει γι αυτές και να επιλέξει ποιές από αυτές μπορεί να κάνει στο μέλλον (π.χ. να απενεργοποιήσει ένα δεύτερο ψυγείο στο σπίτι), ποιές έχει ήδη κάνει (π.χ. αλλαγή κοινών λαμπτήρων με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης) και ποιές θα αγνοήσει. Κάθε φορά που επιλέγει ο χρήστης ότι έχει κάνει κάποια ενέργεια, καλείται να σημειώσει την ημερομηνία που αυτό έγινε πράξη και στη συνέχεια λαμβάνει ως επιβράβευση το έμβλημα (badge) γι αυτή του την πράξη.

      Google Powermeter - Ρυθμίσεις
      Settings screen
      Σε αυτό το σημείο ο χρήστης μπορεί να εισάγει ρυθμίσεις και παραμέτρους στο σύστημα όπως μονάδες μέτρησης κόστους (Euro/Dollar), τιμές κόστους kWh, εαν επιθυμεί να μιράζεται τα δεδομένα με κάποιον άλλο χρήστη, να θέσει στόχους (π.χ. μείωση κατανάλωσης κατά 10%) κ.α.
      Συμπεράσματα
      Εαν είσαι από τους ανθρώπους με έπμπρακτη οικολογική συνείδηση, το Google Powermeter είναι κάτι που θα σε αντιπροσωπεύσει στο έπακρο. Ο συνδυασμός της μέτρησης και παρακολούθησης της καταναλώμενης ενέργειας σε οικιακό επίπεδο είναι το εργαλείο που θα βοηθήσει τον άνθρωπο να αλλάξει τα δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση αλλά και την αναστροφή της περιβαλλοντικής καταστροφής. Τουλάχιστον εσύ θα έχεις συμβάλλει σε αυτό έμπρακτα. Επιπρόσθετα, δεν αρκεί μόνο να συμβάλλεις αλλά και να το διαδόσεις. Πείτε το λοιπόν στους φίλους σας. Υπάρχει ελπίδα να σώσουμε αυτόν τον πλανήτη!

      Δευτέρα, Οκτωβρίου 18, 2010

      Διαφήμιση του 1850


      Ποιός πρόσεξε εκείνο το "...δια την Ελλάδα και Κρήτην";

      Τετάρτη, Ιουνίου 23, 2010

      Για ποιά κοινωνία μιλάμε;

      Εχθές, και ενώ περίμενα ένα φίλο μου στο Χαϊδάρι στην είσοδο από το Παλατάκι, ένα ΙΧ αυτοκίνητο παρκάρισε ακριβώς μπροστά μου (εγώ πεζός στο πεζοδρόμιο, το αυτοκίνητο παρκάρισε κανονικά στο δρόμο). Όμως, η οδηγός του αυτοκινήτου δεν πρόσεξε καλά και το παρκάρισε αρκετά άτσαλα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του αυτοκινήτου της να εξέχει από τη νοητή γραμμή των υπόλοιπων αυτοκινήτων και να είναι εκτεθειμένο στο δρόμο με επικίνδυνο τρόπο.
      Μόλις βγήκε η νεαρή οδηγός και πέρασε από μπροστά μου θεώρησα καλό να της υποδείξω, καθαρά από ενδιαφέρον για το καλό της, αυτό που παρατήρησα. Της λέω "Καλησπέρα σας" αυτή κοντοστέκεται, με κοιτάζει, δεν μου απαντά και συνεχίζει να προχωρά αμέριμνη. Συνεχίζω, "συγγνώμη... να σας πω..." η κυρία ούτε που γύρισε να με κοιτάξει. Εκτός του ότι ένοιωσα τελείως μαλάκας, αμέσως συλλογίστηκα "...σε τι κοινωνία ζούμε;".
      Είναι τραγικό να διαπιστώνεις τέτοια συμπεριφορά από ένα τόσο νέο άνθρωπο σε μια εποχή που ο άνθρωπος έχει όλο και λιγότερα πράγματα να τον κρατήσουν δεμένο με το συνάνθρωπό του. Μπορεί να με πέρασε για καμάκι, μπορεί να ήταν κωφή, μπορεί να νόμισε ότι ήμουν ζητιάνος, δεν ξέρω κι εγώ τι, αλλά μια καλησπέρα είναι αυτή! Πες τη κι ας πέσει χάμω.

      Σάββατο, Ιουνίου 19, 2010

      Οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες είμαστε εμείς (όλοι οι απλοί πολίτες)

      Και τι εννοώ; Μιλάω για τη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων πολιτών που νοικιάζουν ακίνητα. Ιδιοκτήτες ακινήτων, ιδιαίτερα στην Αττική, νοικιάζουν διαμερίσματα με 600, 700, 800 ευρώ μίσθωμα το μήνα και δηλώνουν γύρω στα 200-250 (τόσο είναι περίπου το ποσό για το οποίο δεν φορολογούνται ιδιαίτερα ψηλά).
      Εδώ λοιπόν, εκτός από τους ιδιοκτήτες που κοιτάνε να τη βγάλουνε ζάχαρη, ευθύνη φερνουν και οι ενοικιαστές που συναινούν σε αυτή τη κλοπή. Γιατί το ποσό του ενοικίου αναγράφεται στο συμφωνητικό που πάει στην αρμόδια ΔΟΥ.
      Εδώ βέβαια υπάρχει και το θέμα του εκβιασμού των πολιτών που ψάχνουν να βρουν ένα σπίτι να μείνουν γιατί οι όροι της πλασματικής τιμής θέτονται εξ αρχής από τους ιδιοκτήτες. "Αν θες" σου λένε... Κι εγώ ένας απο αυτούς είμαι. Μένω εδώ και 10 χρόνια στο ενοίκιο. Πληρώνω 520 Ευρώ το μήνα και παίρνω απόδειξη για 220. Και τι να κάνω; Δεν βρίσκονται σπίτια που να ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες ενός νέου ζευγαριού στην Αθήνα με λιγότερο από 600 Ευρώ το μήνα. Και πάντα η απόδειξη θα είναι στο 1/3 σχεδόν της πραγματικής τιμής.
      Εδώ δεν θα μπορούσαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν δουλειά; Οι εφημερίδες με τις αγγελείες είναι γεμάτες και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διασταυρώσουν στοιχεία. Δε μπορεί κύριε να βάζεις το σπίτι στην αγγελία με ενοίκιο 600 ευρώ και να καταθέτεις συμφωνητικό στη ΔΟΥ για 200. Τόσο πολύ μυαλό θέλει;

      Τρίτη, Μαΐου 11, 2010

      Συγκάτοικοι είμαστε

      Από Πλαίσιο μεταφόρτωσης
      Εδώ και 2 εβδομάδες έχουμε πλέον επίσημα συγκάτοικο το πτηνό της φωτογραφίας (Δεκαοχτούρα).
      Ήρθε κυοφορούσα και έφτιαξε τη φωλιά της στην πέργκολα του μπαλκονιού μας, η οποία ήταν φορτωμένη με το ολάνθιστο γιασεμί και απ ότι φαίνεται αποτέλεσε έμπνευση για το πουλί, το οποίο σκέφτηκε να χαρίσει στα νεογνά του βιον ανθόσπαρτον...

      Πέμπτη, Απριλίου 08, 2010

      Μοσχάρι bourguignon (Boeuf bourguignon) της Julia Child

      Συνταγή της Julia Child
      Αυτή η συνταγή είναι από το βιβλίο "Mastering the Art of French Cooking" των Julia Child, Louisette Bertholle and Simone Beck (εκδ. Alfred A. Knopf, 1961)




      Μερίδες: 6
      Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολο
      Ώρα εκτέλεσης: Πάνω από 2 ώρες

      Υλικά
      • 170γρ μπέικον κομμάτι (όχι φέτες)
      • 3,5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
      • 3,5 κουταλιές σούπας βούτυρο
      • 1,5 κιλό άπαχο μοσχάρι, κομμένο σε κύβους 6εκ. περίπου
      • 1 καρότο κομμένο σε φέτες
      • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
      • Αλατι
      • Πιπέρι
      • 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
      • 3 φλιτζάνια φρέσκο, κόκκινο κρασί με γεμάτο σώμα (όπως Beaujolais, Cotes du Rhone ή Βουργουνδίας)
      • 2,5 έως 3,5 φλιτζάνια ζωμό βοδινού
      • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
      • 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
      • μισό κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
      • Μια θρυμματισμένη δάφνη
      • 18 - 24 μικρά κρεμμύδια (κοκκάρι)
      • Μπουκέτο από βότανα (4 κλωναράκια μαϊντανό, ενάμισυ φύλλο δάφνη, ένα τέταρτο του κουταλιου του γλυκού θυμάρι, δεμένα μέσα σε τούλι)
      • Μισό κιλό μανιτάρια φρέσκα κομμένα στα τέσσερα

      Οδηγίες μαγειρέματος
      Αφαιρέστε την πέτσα από το μπέικον (μην την πετάξετε) και κόψτε το υπόλοιπο σε λωρίδες (μπαστούνια 0,5εκ παχιά και 4 εκ. μακριά). Σιγοβράστε τις κομμένες πέτσες και τα μπαστούνια μπέικον για 10 λεπτά σε λίγο νερό. Στραγγίξτε τα και στεγνώστε τα καλά.
      Προθερμάνετε το φούρνο στους 240 βαθμούς.
      Σοτάρετε το μπέικον με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 2 με 3 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφαιρέστε σε ένα πιάτο με μια τρυπητή κουτάλα.
      Στεγνώστε τα κομμάτια μοσχάρι σε χαρτί κουζίνας (Δεν θα ροδίσει καλά αν είναι υγρό). Ζεστάνετε καλά το βούτυρο στην κατσαρόλα μέχρι σχεδόν να καπνίσει. Προσθέστε το μοσχάρι, λίγα κομμάτια κάθε φορά, και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν ωραία από όλες τις πλευρές. Βγάλτε τα και βάλτε τα στο πιάτο μαζί με το σωταρισμένο μπέικον.

      Στο ίδιο βούτυρο που σωτάρατε το κρέας, σωτάρετε τα κομμένα λαχανικά μέχρι να ροδίσουν. Αδειάστε το επιπλέον βούτυρο που έχει μείνει στην κατσαρόλα.
      Ρίξτε το κρέας και τα μπαστούνια μπέικον στην κατσαρόλα και ανακατέψτε τα προσθέτοντας 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 του κουταλιού φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
      Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν όλα τα κομματάκια του μοσχαριού από μια λεπτή κρούστα από αλεύρι. Βάζουμε την κατσαρόλα ανοιχτή στη μεσαία θέση στον προθερμασμένο φούρνο για 4 λεπτά.
      Ανακατεύουμε το κρέας για να γυρίσει και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο φούρνο για ακόμα 4 λεπτά (θα ροδίσει το αλεύρι και θα καλύψει το κρέας με μια ελαφριά κρούστα).
      Αφαιρέστε την κατσαρόλα και χαμηλώστε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
      Προσθέστε το κρασί και 2 έως 3 φλιτζάνια ζωμό βοδινού μέχρι να καλυφθεί σχεδόν το κρέας.
      Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, το λιωμένο σκόρδο, τη δάφνη, το θυμάρι και τις πέτσες μπέικον. Αφήστε το να σιγοβράσει.
      Σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε τη στο χαμηλότερο τρίτο του φούρνου. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία, έτσι ώστε να σιγοβράσει πολύ αργά για 3 έως 4 ώρες. Το κρέας θα είναι έτοιμο όταν το πιρούνι το διαπερνά εύκολα.

      Ενώ το μοσχάρι μαγειρεύεται στο φούρνο, προετοιμάζουμε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια.

      Ζεσταίνετε 1,5 κουταλιά βούτυρο με 1,5 κουταλιά ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα μέχρι να βράσουν.
      Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρά έτσι ώστε να ροδίσουν κατά το δυνατόν ισομερώς. Προσέξτε να μην σας σπάσουν. Μην περιμένετε να ροδίσουν όλα ομοιόμορφα.
      Προσθέστε 1/2 φλυτζάνι ζωμό βοδινού, αλάτι, πιπέρι και το το μπουκέτο με τα βότανα.
      Σκεπάστε και σιγοβράστε αργά για 40 έως 50 λεπτά έως ότου βράσουν καλά τα κρεμμύδια τραβώντας όλα τα υγρά, διατηρώντας όμως το σχήμα τους. Αφαιρέστε το μπουκέτο με τα βότανα και βάλτε τα κρεμμύδια στην άκρη.

      Σκουπίστε την κατσαρόλα και ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο σε δυνατή φωτιά. Μόλις δείτε το βούτυρο να υποχωρεί στην άκρη υποδηλώνοντας ότι είναι αρκετά ζεστό, προθέστε τα μανιτάρια.
      Ανακατέψτε ανακινώντας το τηγάνι για 4 με 5 λεπτά. Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρώς, αποσύρετε από τη φωτιά.

      Όταν το κρέας στο φούρνο μαλακώσει αρκετά, βγάλτε το και ρίξτε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μεσα από ένα κόσκινο (ή τούλι) σε μια άλλη κατσαρόλα διαχωρίζοντας τη σάλτσα από το κρέας.

      Πλύνετε την κατσαρόλα που είχατε στο φούρνο και ξαναρίξτε μέσα τα κομμάτια κρέας και μπέικον. Τοποθετείστε τα βρασμένα κρεμμύδια και τα μανιτάρια από πάνω.

      Αφαιρέστε το λίπος από τη σάλτσα του κρέατος που σουρώσατε στην άλλη κατσαρόλα. Σιγοβράστε τη σάλτσα για ένα-δύο λεπτά, ξαφρίζοντας το επιπλέον λίπος καθώς αναδύεται. Θα πρέπει να σας μείνουν περίπου 2,5 φλιτζάνια σάλτσας τόσο παχιάς ώστε να μένει μια λεπτή στρώση επάνω στο κουτάλι όταν την ανακατεύετε.
      Αν είναι αραιή, ξαναβράστε τη με γρήγορους ρυθμούς. Εάν είναι πολύ παχιά, αραιώστε τη με λίγες κουταλιές ζωμό βοδινού. Δοκιμάστε τη στο αλατοπίπερο.
      Περιχύνουμε με τη σάλτσα το κρέας και τα λαχανικά. Σκεπάστε το και σιγοβράστε για 2 έως 3 λεπτά, αναδεύοντας αρκετές φορές την κατσαρόλα για να καλύπτει η σάλτσα το κρέας και τα λαχανικά.
      Σερβίρετε σε μεγάλο πήλινο ή πιατέλα με πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι, και διακοσμήστε με μαϊντανό.

      Τρίτη, Ιανουαρίου 19, 2010

      Δεν ξαναπιάνομαι... mamakas!

      Ο λόγος για το συζητημένο mamakas στο Γκάζι (metro Κεραμεικός) το οποίο επισκευθήκαμε με την κοπέλα μου την περασμένη Κυριακή αργά το βράδι και από τότε, μόνο απ' έξω θα περνάμε και άν...

      Ο χώρος λευκός-ψυχρός και άμουσος. Όλα λευκά, σα να είσαι σε κλινική του προηγούμενου αιώνα, ξέρεις αυτές με τα ψηλοτάβανα δωμάτια και τα ξύλινα κουφώματα που απ' τις τόσες στρώσεις λαδομπογιάς έχουν γίνει διπλάσια. Περιμέναμε να δούμε τους τραυματίες του Β' παγκοσμίου να είναι ξαπλωμένοι δίπλα μας και να ακούνε τα νέα του BBC από το ραδιόφωνο. Μουσική δεν υπήρχε πουθενά, μόνο η βουή απο τους θαμμώνες που τρώγανε πιο δίπλα. Ένα δωμάτιο που μόνο για φαγητό δεν εμπνέει με ψυχρές αποχρώσεις και χαρακτήρα που έχει πιαστεί στο ανάμεσα... ούτε μοντέρνο το λες, ούτε και κλασσικό.

      Το προσωπικό ευγενικό και τυπικό αφενός, πολλές φορές αφεταίρου μας παραξένεψε κάποιος που θέλοντας να δώσει μια ιδέα επαγγελματισμού ή φιλικής προσσέγγισης συχνά φλυαρούσε ακουμπώντας τα πιάτα στο τραπέζι λέγοντας "Αυτό θα πάει εεεεδώ, και αυτό εεεεκεί..." Tre banal!

      Το τραπέζι μας; Στρωμένο με ένα γκρι, χάρτινο (low-budget?) τραπεζόχαρτο χασαποταβέρνας με το λογότυπο του mamakas σε λευκή μεταξοτυπία να δεσπόζει στο κέντρο. Μια αποτυχημένη απόπειρα μινιμαλιστικού σχεδιασμού (ο οποίος είναι και πανάκριβος εν τέλει).

      Να πάμε και στο menu? Ε, αυτό πια ήταν Η έκπληξη...

      Σαλάτα mamakas: Μέτρια σε γεύση και φαντασία, ψηλή σε τιμή: 17 ευρώ αν δεν κάνω λάθος (λάχανο, μαρούλι, καρότο, πράσινη πιπεριά, κάπαρη, ντομάτα, πατάτα βραστή και παντζάρι.)
      Πιπεριές με ανθότυρο: Άνυδρες, ξερές, χωρίς λάδι ή ίχνος πρόσθετου (λεμόνι ή ξύδι), ξαναζεσταμένες, με το ανθότυρο να έχει αρπάξει λιγάκι και να μυρίζει οτιδήποτε άλλο εκτος από ανθό... Η γεύση θύμιζε κάτι από τραχανά(!)
      Κοπανιστή Μυκόνου: Η απόλυτη γευστική Βαβέλ. Έψαχνα, έψαχνα να βρω τι μη-βρώσιμο θα μπορούσε να είναι τόσο χάλια σε γεύση, και πάνω που έλεγα ότι το βρήκα, έψαχνα για κάτι ακόμα πιο εμετικό (λάδι μηχανής με πράσινο σαπούνι, όχι όχι, Γράσσο με τριμμένο γύψο και βενζινόκολλα...)
      Μελιτζάνες φούρνου με τυρί: Απαίδευτο πιάτο. Σαν ένδειξη διαμαρτυρίας του ΣΕΦ το εκλάβαμε. Η σάλτσα ντομάτας ήταν σχεδόν ωμή, η μελιτζάνα μελάτη και ανάλατη, χωρίς ίχνος γεύσης σκόρδου ή μαϊντανού, αλλά τεσπα, το φάγαμε γιατί έκανε πείνα...
      Σουτζουκάκια Σμυρναίικα (πιάτο ημέρας): Στεγνό το κεφτεδάκι και σκληρό, δεν είχε βράσει μέσα στη σάλτσα του για να τραβήξει. Η γεύση του κρασιού στη σάλτσα ήταν λίγο παραπάνω έντονη απο όσο θα θέλαμε, τα μυρωδικά δε, ήταν λιγότερο έντονα απ΄όσο θα θέλαμε. Η σάλτσα είχε έντονο και φωτεινό κόκκινο χρώμα, σα να φωσφόριζε εν πράμα. Μαγειρεμένα πολύ νωρίς και ξαναζεσταμένα.
      Κοτόπουλο με πλευρώτους (πιάτο ημέρας): Στήθος κοτόπουλο μαγειρεμένο με μανιτάρια πλευρώτους και σάλτσα λεμονιού με μια αίσθηση μουστάρδας στο τέλος. Νόστιμο και ορεκτικό πιάτο, θα μπορούσε να είναι τέλειο αν ήταν μαγειρεμένο πιο πρόσφατα και όχι ξαναζεσταμένο.
      Κρασί: Ποτήρι ροζέ (200ml έλεγε ο κατάλογος, που αμφιβάλω αν ήτανε τόσο...) ημίγλυκο, αρκετά εύγευστο και ταιριαστό στο αμφιπλευρο μάτς μεταξύ ντομάτας και λεμονιού: 5,40 Ευρώ το ποτήρι. Κόστος λέμε!
      Νερό εμφιαλομένο Ιόλη: 3,80 το μπουκάλι (5 φορές πάνω απ το κόστος δηλαδή).

      Σύνολο τραπεζιού: 73,50 Ευρώ. Τα πιό αδικοχαμένα!

      Προσφορά του καταστήματος: Πιάτο με φρούτα (Μήλο, μανταρίνι, πορτοκάλι, φράουλα) και δύο σφηνάκια Λιμοντσέλο (για να πάνε κάτω τα φαρμάκια).

      Το σχόλιό μου@mamakas: Μια ευκαιρία είχες. Την έχασες; Μ' έχασες!

      Σάββατο, Ιανουαρίου 02, 2010

      Έκθεση ταμπέλας

      Όταν θες να πεις κάτι στον κόσμο και δεν μπορείς, όταν έχεις μέσα σου απωθημένα να βγάλεις αλλά δε βρίσκεις το κατάλληλο κοινό την κατάλληλη ώρα, όταν είσαι σίγουρος οτι έχεις το καλύτερο προϊόν της αγοράς και δεν ξέρεις πως να το διαδόσεις, κάνε μια ταμπέλα. Έχω 3-4 χρόνια τώρα που γυρνώντας τους δρόμους, όπου κι αν πάω, παρατηρώ ταμπέλες και σήματα. Περισσότερο με ελκύουν αυτές που έχουν κάτι άλλο να πουν από τα συνηθισμένα... πιο προσωπικό, πιο βαθύ, πιο άμεσο και πιο brutal. Δεν θα σας κρύψω ότι αρκετές τις έχω βρει όχι μόνο στους χώρους που έχουν αναρτηθεί αλλά και στο διαδίκτυο, αναρτημένες από ανθρώπους με μεράκι για ανθρώπους με γούστο, που έλεγε και το διαφημιστικό σποτ του '90...
      Σας καλοσωρίζω λοιπόν στην προσωπική μου, διαδικτυακή έκθεση ταμπέλας.

      Κατηγορία: Απαγορευτικές


      "Απαγορεύεται"
      Γιαπί στη Δάφνη

      "Απαγορεύεται ο περίγυρος στο περιβόλι. Κίνδυνος"
      Από το διαδίκτυο

      "No Parking στην πόρτα"
      Από το διαδίκτυο

      Κατηγορία: Απειλητικές

      "Μην πετάτε μπάζα. Θα σας ξεσκίσω αν σε πιάσω. Είναι είσοδος."
      www.xoo.gr

      "Κτήνος έριξες στη συκιά πετρέλαιο. Το αίμα σου να χυθεί και να κοπούν τα χέρια σου"
      Από το διαδίκτυο

      Κατηγορία: Πωλήσεις/Καταστήματα

      "Κάλτσες μερσεριζέ βαμβάκι. Δεν ιδρώνει, δεν μυρίζει το πόδι"
      Από το διαδίκτυο

      "Σπίτια σκύλων από 15Ε"
      Ηλιούπολη

      "Ε.Λ.Α ΒΙΝΤΕΟ ΚΛΑΜΠ"
      Από το διαδίκτυο

      "Ζεστά σάντουιτς. Χάμπουργκερ. Σουβλάκια"
      www.xoo.gr